Zpět na výpis článků09.08.2022Muži A

Volejbalová Dřevěnice

První srpnový víkend se již tradičně konal 69. ročník Dřevěnického volejbalového turnaje, který každý rok láká volejbalisty a volejbalistky všech věkových i výkonnostních kategorií, aby se spolu na antukových kurtech poblíž Jičína utkali. Výjimkou nebyl ani tým Lokomotivy Česká Lípa, který se přihlásil do kategorie mužů 1.B třídy.

V této kategorii se letos utkalo 11 týmů rozdělených do 3 tabulek (2 po čtyřech týmech a 1 po třech týmech). Letošní ročník byl od ostatních odlišný, kdy týmy z kategorie mužů 1.A třidy, které nepoustoupily z tabulky (4 týmy), byly nasazeny do tabulek kategorie 1.B třídy a nejinak tomu bylo i v naší tabulce. Náš tým se utkal s juniorským týmem Karlovarska, týmem hráčů Mnichova Hradiště a týmem Ústí nad Labem MODŘÍ, kteří právě den předtím hráli vyšší kategorii.

První zápas nás čekal proti juniorům z Karlových Varů, kde jsme po ranním vstávání šli na plac okamžitě na první zápas turnaje. Po delší herní pauze byla na naší straně vidět nerozehranost a nepřesnosti na všech postech dávali výhodu juniorům, kteří se na začátku prvního setu dostali do lehkého vedení. Zhruba v půlce setu jsme zkvalitnili svoji hru a postupně začali získávat v herních činnostech mnohem větší jistotu (hlavně na servisu), i když od ideálu to bylo ještě stále hodně daleko. Set jsme dokázali zvrátit v náš prospěch a v podobném duchu se nesl i set druhý, tudíž jsme první zápas zvládli. Na druhý zápas na nás čekal podstatně kvalitnější a zkušenější tým složený z hráčů z Mnichova Hradiště. První set bylo v našem podání vidět až moc chyb (hlavně na servisu) a na druhé straně bezchybné ztrátování. Výsledkem toho byla ztráta prvního setu. Druhý set a tiebreak jsme postupně převzali taktovku hry, začali dělat mnohem méně chyb a podstatně lépe ztrátovali než soupeř, díky čemuž jsme i tento zápas zvládli ve třetím setu. Jako poslední nás čekalo Ústí, které má turnaj jako přípravu na extraligovou sezónu. Z počátku jsme měli problém hlavně s útokem proti vysoké obraně soupeřů, kdy jsme si nechali na začátku utéct stav. V půlce prvního setu už jsme hru vyrovnali, ale ztrátu už jsme nedokázali smazat a první set prohráli. Po změně stran se pokračovalo ve vyrovnaném utkání, kdy jsme dokonce nutili soupeře dělat hodně chyb a po zásluze jsme brali výhru v druhém setu. V tiebreaku jsme pokračovali v jisté hře z předchozího setu, a dokonce měli malý náskok v koncovce, kterou jsme bohužel vlastními chybami nedokázali dohrát a zápas jsme prohráli 2:1. Postoupili jsme z druhého místa do čtvrtfinále.

Ve čtvrtfinále, po velmi dlouhé pauze, nás čekal tým MFF Praha, který jako Ústí nepostoupil ze skupiny kategorie mužů 1.A třídy. Pauza způsobila, že jsme se museli znovu dostat do pořádné provozní teploty a přesnosti hry, ale než se nám to povedlo, tak jame prohráli první set, kde jsme opět vytvořili příliš mnoho chyb. Do druhého setu jsme nastoupili s mnohem větším nasazením a dělali méně chyb, což vyústilo opět v tiebreak, který jsme po zásluze a dobrém a zodpovědném výkonu postoupili do semifinále.

V semifinále nás čekal tým Z Dvora Králové, se kterým se na tomto turnaji střetáváme pravidelně. Rozehraní a s velkou znalostí soupeře jsme zvolili správnou taktiku, díky které jsme od začátku zápasu vedli větším bodovým rozdílem, který jsme vždy dokázali udržet a tím postoupili do finále celého turnaje.

Ve finále nás čekal další z týmu z vyšší kategorie, a to Hradec Králové, který byl parametrově v mnohem výhodnější pozici. Po celém dni jsme už nenašli moc sil vzdorovat, a tak se nesl náš finálový výkon v duchu velkého množství nepřesností (hlavně na příjmu servisu) a následnému velmi těžkému prosazování se na útoku, který se mnohdy nezdařil. Ve finále jsme proto prohráli 2:0 a bereme druhé místo v celém turnaji.

Soupiska: Beneš Martin, Beneš Ondřej, Basl Filip, Hůla Daniel, Jedlink Jan, Beránek Antonín, Rataj Jakub a Macháček Jakub