Zpět na výpis článků18.11.2019Nezařazeno

 VOLEJBAL V ČESKÉ LÍPĚ  HISTORIE A SOUČASNOST

 VOLEJBAL V ČESKÉ LÍPĚ HISTORIE A SOUČASNOST

 

Volejbal patří mezi olympijské sporty, jejichž prestiž v poslední době vzrůstá nejen u nás , ale na celém světě. Přispěla k tomu především radikální změna pravidel, která z volejbalu udělala nesmírně fyzicky, ale především psychicky náročný sport.

Volejbal v České Lípě prožíval v posledních 20 letech své nejúspěšnější období. Muži hráli celé 4 roky 1. ligu (nejvyšší neprofesionální soutěž v ČR ). Nyní hrají 2. ligu. Dvě  kola před polovinou soutěže vedou suverénně svou skupinu .

Boom volejbalu v Č. Lípě byl ovlivněn dvěma skutečnostmi. Tou první byl příchod vynikajícího trenéra Jaroslava Linharta koncem 80. let minulého století a tou druhou vznik sportovních tříd se zaměřením na volejbal chlapců na ZŠ Lada-Šluknovská.

Po několika letech se mladí volejbalisté začali prosazovat nejen v krajských , ale i republikových soutěžích.

V roce 1998 a 1999 byli žáci držitelem Českého poháru starších žáků. V roce 1998 vyhráli Český pohár impozantním způsobem, v historii soutěže dosud nevídaným. Pod vedením trenéra-Mgr. Jaroslava Javůrka (bývalého ředitele školy) nejen že vyhráli všechny čtyři turnaje, ale ve všech 28 utkáních s nejlepšími družstvy republiky nenašli ani jednou přemožitele. V následujícím roce opět vyhráli Český pohár a v domácím prostředí získali poprvé v historii titul mistrů republiky. Tento titul získali opět až po 15 letech v roce 2015. Od té doby jsou pravidelně účastníky mistrovství ČR starších žáků. O rok později získali také titul mistra republiky základních škol.

Žáci dosáhli také cenných úspěchů na mezinárodní scéně. Vyhráli velký turnaj v Holandsku za účasti 56 družstev, byli třetí ve Francii z více než 20 družstev, vyhráli turnaj v Německu atd.

 

Úspěchy samozřejmě nepřišli sami od sebe. Je za nimi nesmírně obtížná a náročná systematická práce na ZŠ Lada. Podíleli se na ni trenéři Zdeněk Klimpera, Jaroslav Javůrek, Jaroslav Linhart, František Nacházel, Radek Častulík, Tomáš Kuchař,Jan Javůrek a učitelé ZŠ.

Ještě větších úspěchů dosáhli mladí volejbalisté v dorosteneckém věku. V sezóně 2001/2002 se stali junioři ( kat. do 20 let ) účastníky nejvyšší a nejprestižnější mládežnické soutěže-extraligy juniorů ( hraje 12 nejlepších týmů v republice ).Tuto prestižní soutěž hráli junioři

3 roky.

 Dvě sezóny byli naši hráči také účastníky nejvyšší soutěže v kategorii kadetů ( do 18 let)-extraligy kadetů.

 

Junioři Lokomotivy Č.Lípa po zásluze dvakrát za sebou zvítězili v anketě Českolipského deníku Bohemia v soutěži „ Nejúspěšnější sportovec Českolipska“ v kategorii kolektiv mládeže.

 

Řada odchovanců Lokomotivy hrála a hraje v prestižních profesionálních klubech a byla nebo je reprezentanty ČR v mládežnických kategoriích. Za všechny bych jmenoval Davida Steffana – trojnásobného mistra republiky, bývalého  profesionálního hráče Dukly Liberec a dalších i zahraničních týmů nebo Jiřího Bence-reprezentanta České republiky a profesionálního hráče ve Francii (Metropol Volley Nantes Rezé).

Tolik tedy ve stručnosti k úspěšné historii a teď skokem do přítomnosti.

Muži hrají 2. ligu-v minulé sezóně obsadili 2. místo (polovina hráčů je odchovanci volejbalové školy Lada).

Junioři hrají Krajský přebor.

Největší změna nastala v kategoriích mládeže.

S odchodem ředitele školy-Mgr. Javůrka skončily sportovní třídy na ZŠ Lada.

Od září 2017 začala fungovat Volejbalová akademie pro nejmenší děti. Děti trénují na 2 vytipovaných školách (ZŠ LADA, ZŠ ŠPIČÁK). Do projektu jsme od září 2019  zařadili i další školy (ZŠ SEVER, ZŠ PARTYZÁNSKÁ A ZŠ PÁTOVA).

Po 2 letech existence volejbalové akademie již její odchovanci hrají Krajské přebory starších i mladších žáků a prestižní Český Pohár st. žáků.

V současné době je oddíl Loko Č. Lípa zapojen do projektu ČVS –sportovní střediska mládeže (SpS). Ve spolupráci s ZŠ Lada (Šluknovská) se dostal mezi 15 oddílů v ČR zapojených do projektu.

V oddíle je cca  100 registrovaných aktivních mladých sportovců. Děti začínají sportovat již od 4. třídy. V současnosti má oddíl 5 družstev. O výchovu se starají kvalitní trenéři( Linhart, Javůrek Jaroslav, Javůrek Jan, Čáp, Vlasák, Novák, Beránek, ), z nichž někteří jsou velice oceňováni i na republikové úrovni.

Oddíl úzce spolupracuje se špičkovým profesionálním oddílem-Duklou Liberec. Řada hráčů Č. Lípy hraje extraligu juniorů za Duklu Liberec a někteří mladí hráči Dukly hrají 2. ligu za muže Č. Lípy.

V současné reprezentaci ČR v kategorii kadetů (do 19 let) působí  odchovanec oddílu-Tomáš   Hendrich a v kategorii juniorů (do 21 let) Jan Pavlíček (mistr Evropy do 19 let a vícemistr Evropy do 21 let). Na Mistrovství světa v Bahrajnu v roce 2019 skončil na vynikajícím 9. místě.. Ve  výběru seniorské reprezentace jsou 2 odchovanci Č. Lípy Jan Galabov (Francie)

a Jiří Srb (Dukla Liberec).Oba reprezentovali Českou republiku na nedávném Mistrovství Evropy. Upřímně-který kolektivní sport v Č.Lípě se může pochlubit tolika reprezentanty?

 Srovnání minulosti se současností hovoří spíše pro minulost. Hlavní příčiny jsou tři.

  1. Menší zájem dětí o sportování (větší pohodlnost, menší ctižádost).
  2. Ekonomická situace
  3. Vysoký věkový průměr trenérů (mladí buďto nejsou nebo nechtějí tuto obtížnou práci téměř zadarmo vykonávat.

Vize budoucnosti volejbalu v Č. Lípě je tedy poněkud mlhavá. Chci však věřit, že všichni, kteří rozhodují o úspěších-učitelé a trenéři, představitelé města Č. Lípa a další udělají vše pro rozvoj tohoto krásného a úspěšného odvětví sportu v Č. Lípě.

Chtěl bych touto cestou poděkovat všem , kteří se podíleli na úspěšné historii volejbalu v Č. Lípě. Je jich tolik, že vyjmenovat je by bylo velmi obtížné. Chci poděkovat především Městu Č. Lípa a jeho představitelům. Bez jejich podpory by mládežnický sport zcela vymizel. Chci tedy věřit v podporu i do budoucnosti. Jsem si totiž vědom, že jediným nepromyšleným zásahem ve jménu úspor se za jediný den ztratí 30 let úporné práce.

Na závěr bych si přál, aby nejen volejbal, ale i ostatní sporty v Č.Lípě dosahovali co nejlepších výsledků, které budou městu dělat dobré jméno v republice i v zahraničí.

 

Mgr. Jaroslav Javůrek-bývalý ředitel ZŠ Lada a šéftrenér mládeže volejbalu TJ Loko Č.Lípa