Zpět na výpis článků13.01.2019Muži A

V sobotu jsme hráli na domácí palubovce proti Plzni

PF Slavia Plzeň je soupeř se kterým se potkáváme už spoustu let. Zápasy jsou vždy vyhecované a vyrovnané. Bylo tomu tak i tuto sobotu.

LOKO - Plzeň 3:0 (23,25,19) a 3:2 (-25,23,21,16,13)

 

     Je tu nový rok a s ním přichází i druhá polovina volejbalové soutěže, kterou TJ Lokomotiva Česká Lípa začala na domácí palubovce. V souběhu se v hale u Kauflandu představil jak tým juniorů, tak samozřejmě můžů. Oba celky ve svých soutěžích po vánoční pauze obsadily krásné druhé pozice avšak přímá konfrontace o udržení se na čele tabulky se odehrála především v dvojzápase mužů. Ti přivítali tým z Plzně, který na sever čech rozhodně nepřijel prohrát. Volejbalisty z České Lípy totiž plzenští oba úvodní zápasy porazili v tiebreaku a očekával se tedy velmi vyrovnaný a kvalitní volejbal. 
     Domácí hráči v sestavě posílené o nahrávače Srba začali nervózně na servisu a v úvodu prvního utkání prohrávali 4:1. Zkažená podání ale družstvo nerozhodilo a přesvědčivým útokem stav prvního setu zvrátilo a v polovině setu vedlo 15:10. Pohodlný náskok si českolipští drželi až do stavu 24:18. Plzenští však svojí bojovností ukázali, že ani za takto nepříznivého stavu není co vzdávat a úvod utkání dobrým servisem dostali až do vypjatého stavu 24:23. Štěstí však bylo přikloněno na stranu domácích a první set vyhrávají 25:23. Druhý set byl vyrovnaný do stavu 10:10. Jakub Kraus, tahoun hostujících svým razantím útokem dostává západočechy do vedení 15:19. Jeho spoluhráči, naštěstí pro domací, tak dobře neútočili a naopak se je podařilo dobře ubránit. Diváky naplněná hala tak měla možnost sledovat vyrovnanou koncovku, kterou jejich družstvo zvládlo lépe a po setu 27:25 se ujímá vedení 2:0. Třetí set vedli severočeši již od úvodních výměn. Změna přišla pouze na postu diagonálního hráče. Nastoupil na něj jindy nahrávající Martin Beneš, který měl svojí šikovností zvednout úspěšnost zakončení lehce nepřesných nahrávek za hlavu. To se povedlo na výbornou. Postupně se zlepšoval i servis a především obrana hlavních útočníků Plzně. Po setu 25:19 vyhrává Lokomotiva 3:0 a připisuje si velice cenné tři body.

     Po obědě a další "utrpené výhře" 3:0 domácích juniorů začalo v 15:00 druhé utkání mužů. Sestava domácích byla změněna o oba smečaře. Bajer za Germana a Beránek za Rataje. Tito čtyři směčaři jsou výkonostně velmi vyrovnaní a to je v družstvu velkou výhodou. Bajerovi se však bohužel nedařilo na přihrávce a Beránkovi zase na útoku. Ke kvalitní přihrávce nepomohl ani Ondra Beneš na liberu a to úvod utkání velice komplikovalo. Nedařilo se dohrávat ani bodové balóny a nevynucené chyby v poli dostaly set až do koncovky 25:25, ve které byli hosté úspěšnější a úvodní sadu získávají pro sebe. Druhý set se sice přihrávka zlepšila ale hostující celek svým tvrdým útokem z obou kůlů nedovolil domácím dostat se většího vedení. I přes to je utkání srovnané na 1:1. V dalším setu se úplně vytratila bojovnost a chuť vyhrát. Hra v poli se pohybovala na bodu mrazu a ztrátovat lehký plachtící servis soupeře se nedařilo už vůbec. To se samozřejmě odrazilo i ve výsledku. Po prohraném třetím setu na palubovku naskakují zpátky German a také trenér Javůrek. Oba tito hráči do utkání opět vnesli bojovnost a touhu po vítězství. Zraněného Ondru Beneše na liberu zastoupil stabilně přihrávající Beránek a o vítězi utkání rozhodoval až pátý rozhodující set. Ten byl velice vyrovaný ale náskok dvou bodů si od začátku tiebreaku drželi domácí hráči. Bojovným výkonem a menším počtem nevynucených chyb než soupeř si tým Lokomotivy Česká Lípa došel pro další důležité dva body.


Sestava: Bajer, Beránek, Javůrek, Rataj, Beneš O, Beneš M, Srb, Melich, Čechlovský, Jedlink, German

     Druhé místo si českolipští sice udrželi ale pouhý bod za nimi je tým Karlových Varů, se kterými se utkají příští týden. Na výkon, který se bude dát nazvat výborným nebo excelentním hráči Lokomotivy stále čekají. Doufejme, že se tak stane příští týden ve Varech.

Autor článku : A.Beránek